Yatı olanlar Yunanistan’a gitti. Zarar 100 milyon dolar
Yat ve Tekne Sektöründe Bağlama Krizi: İş İnsanları Yunan Adalarına Rotayı Çevirdi
Yat ve tekne sektöründe kış aylarının gelmesiyle birlikte “bağlama” krizi baş gösterdi. Marinalarda yer bulamayan iş insanları, teknelerini Ege ve Akdeniz’e bağlayamadıkları için çareyi Yunan adalarına demir atmakta buldu. Yenikapı Boat Show CEO’su Murat Arslan, 100 iş insanının teknelerini Yunanistan’ın Kos ve Rodos adalarına park ettiğini belirtti.
Acil 15 Tane Marinaya İhtiyaç Var
Arsalan, Çeşme-Antalya arasında en az 10-15 marina gerektiğini vurgulayarak, “Geçtiğimiz yıl 69 yer için ihaleye çıkıldı ancak çoğu hayata geçirilemedi. Sadece bağlama sorunu değil, yüksek faizler de sektörü olumsuz etkiliyor” dedi.
Arslan, hammadde fiyatlarının arttığını ancak dolar kuru sabit kaldığı için siparişlerin tamamlanmasına rağmen teknelerin sahipleri marinalarda yer bulamama korkusuyla teslim almak istemediğini ifade etti. Yeni siparişlerin ertelendiğini belirten Arslan, bu durumun sektöre maliyeti olduğunu söyledi.
Arslan, özellikle küçük üreticilerin zor durumda olduğunu belirterek, ”Ertelenen siparişler üreticiye 100 milyon dolar maliyet getirdi. Marina sorunu çözülür ve faizler düşerse satışlar artar. 2025’in ikinci yarısında toparlanma olur diye düşünüyoruz” dedi.
Açıklamalarının devamında marina ücretlerinin yüksekliğinden şikayet eden Arslan, dolar bazında geçen yıl yüzde 30 zam yapıldığını ve 8 metrelik tekne için yıllık 370 bin lira marina bağlama ücreti talep edildiğini sözlerine ekledi.
Kara Park Alanları Oluşmaya Başladı
Arslan, Türkiye gazetesinden Ömer Temür’ün aktardığına göre sahil kenarlarında kara park alanlarının oluşmaya başladığına dikkat çekti. Kara park alanı sayısının geçen yıl 10-15 iken bu yıl 100’e kadar çıktığını ifade eden Arslan, “Önümüzdeki sene belki de marinalar değil kara park alanları konuşuyor olacağız. Distribütörler, satışını ve bakım-onarımını yaptıkları teknelerine öncelik vermek için kara park alanlarına hangarlar yapmaya başladı. Aylık ücretler 100-600 euro arasında değişiyor” diye konuştu.
Arslan, sektörde ara eleman sıkıntısına da değindi ve “Sektör olarak 200 bin kişiyi istihdam ediyoruz. Mühendis değil ama teknik elemana ihtiyacımız var. Bir teknik elemanın maaşı ortalama 50 bin liradan başlıyor. Ancak eleman bulmakta zorlanıyoruz” dedi.
Milyonluk Tekneler Yenikapı’da Görücüye Çıkıyor
Bu yıl ikincisi düzenlenecek Deniz Araçları, Ekipmanları ve Aksesuarları Fuarı Yenikapı Boat Show, 14-22 Aralık tarihleri arasında Yenikapı Expo Center’da gerçekleşecek. 80 firmanın 150’den fazla markasının yer alacağı fuara 10’u yabancı toplamda 322 yabancı ziyaretçi ve alıcının katılması bekleniyor.
Türk tekne ve motoryat sektörüne yarım milyar dolarlık katkı sağlaması öngörülen fuar kapsamında, 120 bin TL ile 40 milyon TL arasında değişen tekne ve motoryatların sergileneceği belirtildi. Yenikapı Boat Show CEO’su Murat Arslan, geçen fuarın 400 milyon dolarlık iş hacmi oluşturduğunu bu fuardan ise 550 milyon dolarlık bir katkı beklediklerini belirtti.